Parque del Retiro

Parque del Retiro

Parque del Retiro, ook wel Jardines del Buen Retiro of Parque del Buen Retiro genoemd, is hét stadspark van Madrid. De letterlijke betekenis van Buen Retiro is “aangename afzondering” en dat is waar het park ook zeker voor gebruikt wordt door de Madrilenen en toeristen. Met name op zondag bezoeken de Madrilenen dit park om te wandelen, te kijken naar de straatartiesten of om een spelletje petanca (jeu de boules) te spelen. Het park heeft een oppervlakte van 1,4km en ligt vlak achter het Prado museum.

In het park stond ooit het paleis van Filips IV, het Real Sitio del Buen Retiro Paleis. Van dit paleis staan er nog twee delen in het park, namelijk het Casa del Buen Retiro en het Museo del Ejército. Het park is pas sinds 1869 toegankelijk voor de inwoners van Madrid, want tot die tijd was het een privépak van de koninklijke familie.

Het park is grotendeels aangelegd in Franse stijl, met onder meer een rozentuin en vele beelden. Een van de opmerkelijkste beelden is El Angel Caído, mogelijk het enige beeld ter wereld gewijd aan een gevallen engel.

In het midden van het Parque del Retiro ligt een grote vijver. Je kunt er roeibootjes huren en in het weekend gebeurt dat dan ook op grote schaal. Verder zijn er restaurantjes en barretjes waar je kan genieten van een heerlijk drankje en wat tapas.

Parque del Retiro

Adres: ten oosten van het stadscentrum, hoofdingang aan het Plaza de la Independente
Toegang: gratis