Plaza Mayor

Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor Madrid

Het Plaza Mayor werd vroeger vooral gebruikt voor publieke evenementen, zoals theatervoorstellingen, stierengevechten, processies, koninklijke kroningen en zelfs executies. Hoewel deze evenementen hier tegenwoordig niet meer plaatsvinden (of niet meer bestaan), vinden er nog steeds publieke evenementen plaats op het Plaza Mayor. Zo is er ieder jaar met kerst een kerstmarkt, in het voor- en najaar de fashion week, in de zomer het festival de verano en vinden er gedurende het hele jaar door religieuze vieringen plaats. Ook staan er het hele jaar door velen straatartiesten en levende standbeelden, zoals de fat spiderman, waar je voor een kleine bijdrage mee op de foto kunt. Verder is het Plaza Mayor rijk aan kleine winkeltjes en restaurants, die zich bevinden onder de bogengalerij van het complex.

Standbeeld op Plaza Mayor

Het bronzen standbeeld van Koning Felipe III dat in het midden van het plein van Plaza Mayor staat, dateert terug uit 1616 en stond oorspronkelijk in Casa de Campo (het grootste park van Madrid). Het standbeeld is in 1848 verplaatst naar het Plaza Mayor.

Het Plaza Mayor heeft verschillende namen gekend. Zo heeft het onder andere ooit Plaza Real, Plaza de Constitucion en Plaza de Republica geheten, afhankelijk van wie politiek gezien de overhand had op dat moment in Madrid.