Prado Museum

Prado Museum

Prado Museum

Een van de bekendste en grootste kunstmusea ter wereld is het Museo del Prado, in Madrid. Het heeft een enorme collectie met werken van de 14e tot de 19e eeuw. Voor de museumliefhebber is dit museum een absolute must go!

Een groot deel van de collectie van het Prado museum bestaat uit schilderijen. Deze werken komen uit Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland, Engeland en België (Vlaams) en lopen van de romance tot de 20e eeuw. In totaal heeft het museum 7600 schilderijen in haar collectie van onder andere El Greco, Goya, Rembrandt, Pieter Bruegel, van der Weyden en Jean Ranc.

Vooral van Goya is enorm veel werk te zien. Zijn vroege werk bestaat uit portretten van de familie van koning Carlos IV. Goya had overigens niet veel op met het koningshuis, kijk maar eens goed naar hoe hij de gezichten schilderde: de geportretteerden zijn onflatteus en zelfs met een wat dommige uitstraling vereeuwigd.
Verder zie je Goya´s verslag van de opstand tegen de Fransen in de werken ´2 mei´ en  ´3 mei´. Op het eerste heeft Goya de opstand bij de Puerta del Sol geschilderd, op het tweede de executies van de opstandelingen. In de laatste jaren van zijn leven werd Goya doof en was hij erg eenzaam. Dat maakte hem uitermate depressief en dat is duidelijk te zien in zijn werken uit die tijd.

Het beroemdste werk van het Prado museum staat op naam van Velázquez: Las Meninas, een zelfportret terwijl de schilder de koning en de koningin vereeuwigt. Dat koninklijke paar is te zien in de spiegel achter Velázquez. Picasso vond dit een schitterend werk en heeft er enkele kopieën van gemaakt.

Prado Museum

Adres: Paseo del Prado
Openingstijden: 10.00-20.00 (maandag gesloten)
Toegangsprijs: €8,00

Tickets Prado Museum

Koop de tickets van het Prado museum online en vermijdt de lange wachtrij! Klik hier voor meer informatie en koop de tickets vooraf.