Puerta del Sol

Puerta del Sol

Puerta del Sol is het centrale plein van Madrid en is een van de bekendste blikvangers van de Spaanse hoofdstad. Op het plein bevindt zich de klok van Casa de Correos, die met name bekend is van het aftellen tot het nieuwe jaar op Ouderjaarsavond. Bij iedere klokslag eet men dan een druif en volgens de traditie brengt dit geluk in het nieuwe jaar. Op de Spaanse televisie wordt dit ook altijd live uitgezonden vanaf Puerta del Sol.

Trekpleisters op Puerta del Sol

Puerta del Sol bezit enkele toeristische trekpleisters zoals het Casa de Correos, de fonteinen en verschillende beelden. Het bekendste beeld en symbool van de stad is het ongeveer vier meter hoge beeld Oso y Madroño (“beer en meiboom”). Dit is een bekend trefpunt voor Madrilenen. Als iemand zegt “Ik zie je bij de beer!”, weet iedereen waar dat is.

Ook bevindt zich midden op het plein het bronzen standbeeld van Carlos III, een replica van het oorspronkelijke beeld, dat bewaard wordt in de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. De sokkel bevat een inscriptie die de heerschappij van Carlos III in het kort beschrijft. Het monument is negen meter hoog en werd onthuld in 1994.

Het Plaza Puerta del Sol is genoemd naar een poort die in de middeleeuwen aan de oostelijke kant van het plein stond. Vermoedelijk stond er een zon op, vandaar de naam. Aan die oostkant ligt het oudste deel van Madrid met nauwe en kronkelige straatjes. Ten noorden van het plein zijn winkelstraten.