Musea in madrid

Musea in madrid

Kunst en cultuur snuiven in Madrid, dat doe je het beste door musea van de schitterende Spaanse stad te bezoeken! Op willekeurige volgorde vind je onze 4 musea Madrid-tips, waarbij je een indruk krijgt van wat je hier te wachten staat:

  • Reina Sofia Museum
  • Thyssen-Bornemisza Museum
  • Prado Museum
  • National Archeological Museum

Musea Madrid: tip 1. Reina Sofia Museum

Het Reina Sofia Museum is vernoemd naar de Spaanse Koningin Sofia. Terwijl het Prado Museum in Madrid zo beroemd is, wordt hetReina Sofia Museum zwaar onderschat. Dit museum is minder bekend, maar bezoekers zijn hierover net zo lovend. Het Reina Sofia Museum bevindt zich in de omgeving van het Prado Museum en Thyssen-Bornemisza Museum. Deze drie vormen samen de gouden driehoek, ook wel Triàngulo del Arte genoemd!

In het Reina Sofia Museum vind je vooral Spaanse kunst. Het meest indrukwekkende werk in dit museum is Guernica van Pablo Picasso. De aanleiding voor dit schilderij is het (je vast wel bekende) bombardement van Guernica. Daarnaast vind je hier ook kunst van de wereldberoemde Salvador Dalí! De museumcollectie van Picasso en Dalí samen bestaat uit 570(!) werken. Voor wie vanmoderne hedendaagse kunst houdt, is dit echt een must-go!

Adres:�Calle de Santa Isabel, 52, 28012 Madrid

Musea Madrid: tip 2. Thyssen-Bornemisza Museum

In de wijk Paseo del Pradois hetThyssen-Bornemisza Museum te vinden. Het is ontstaan uit de privé-collectie van baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, die overgenomen werd door de Spaanse staat. Dit museum in Madrid biedt bezoekers een overzicht van kunst uit de 13e eeuw tot de late 20e eeuw. In de bijna 1000 werken worden bewegingen van de Westerse kunsttentoongesteld, zoals de Renaissance, de Barok, Rococo en Pop Art. De afwisseling van historische en moderne kunst wordt als zeer prettig ervaren. Opvallend in dit museum is dat hier ook verrassend veel te bewonderen is van grootse Nederlandse en Belgische schilders. Denk aan Van Gogh, Gerard ter Borch, Rembrandt en Jan van Eyck. Verder vind je hier meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Picasso, Dali en Monet.

Tip: Begin bovenin met cultuursnuiven bij het Thyssen-Bornemisza Museum. Volgens voorgangers is dit aan te raden, omdat je dan de werken op chronologische volgorde ontdekt! Vanwege de grootte van het museum moet je hie echt even tijd voor inruimen. ‘Ren’ je door het museum, dan geniet je -alsnog- zo’n 1,5 – 2 uur van al het pracht en praal. Doe je het op een rustiger tempo, dan kun je je hier gemakkelijk een hele middag vermaken! Verder kun je tussendoor pauzeren in het restaurant die je óók in het museum vindt.

Adres: Paseo del Prado, 8.28014 Madrid

Musea Madrid: tip 3. Prado Museum

Prado Museum

Prado Museum

Het centraal gelegen, wereldberoemde Prado Museum mag ook niet op je to do-lijst ontbreken! In dit in 1819 gebouwde museum vind je een adembenemende collectie aan schilderijen en tekeningen. Diego Velazquez (bekend van onder andere Las Meninas) creeërde hoogspersoonlijk werken voor de Prado-collectie. De focus van de collectie ligt op kunst uit de 14e tot en met de 19e eeuw, welke een religieus tintje hebben. Momenteel vind je hier gemiddeld genomen 7.600 schilderijen, 900 munten, 1.000 beelden, 8.2000 tekeningen, 4.800 prenten en meer historische werken en documenten. En net zoals bij het Thyssen-Bornemisza Museum vind je ook bij Prado veel kunstwerken van Nederlandse en Vlaamse meesters, onder wie Rembrandt, Jan Roos en Rubens.

Na 18:00 uur kun je het Prado Museum voor een lagere prijs bezoeken, maar je bent dan helaas niet de enige..  Geen zin in massa’s mensen en wil je graag zo’n lange wachtrij voorkomen? Dan doe je er goed aan om van tevoren online entreetickets voor het Prado Museum te regelen.

Adres: Paseo del Prado, s/n, 28014 Madrid

Musea Madrid: tip 4. National Archeological Museum

Het National Archeological Museum heeft een prachtige, uitgebreide collectie. Deze collectie bestaat onder andere uit kunst uit deprehistorie, Spaanse Roman, Egyptische tijd, Griekse en Romeinse oudheid, maar ook uit werken van meesters uit de moderne tijd. De geschiedenis van zowel Spanje als de rest van de wereld is hier gedocumenteerd. Het doel van het NAM is om alle burgers kennis bij te brengen over de geschiedenis, wat weer nuttig is voor het analyseren en beter begrijpen van de huidige realiteit.

Volgens bezoekers die jou voorgingen is het NAM zeer de moeite waard om naartoe te gaan. Het is helemaal niet saai, zoals soms wordt beweerd over archeologische musea. Misschien komt dit doordat de bezoekers erg betrokken worden door de interactieve mogelijkheden. Zo is er bij ieder deel een goede, interessante video te bekijken!

Adres: Calle de Serrano, 13, 28001 Madrid

Over welke musea in Madrid wil jij bij thuiskomst kunnen navertellen (en -genieten)?’

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

16jun 2015
Madrid

Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje en is beroemd om vele facetten die deze stad te bieden heeft. Hieronder volgt een kleine opsomming van een aantal leuke bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen als je in Madrid bent.

18jun 2015
Fietstour in Madrid

Ontdek Madrid met een Nederlandse gids Voor het echte Spaanse gevoel is Madrid de plek om te zijn. In tegenstelling tot het Catalaanse Barcelona, zijn de mensen hier veel opener en relaxter. In een van de vele barretjes rondom het fameuze Plaza Mayor kun je tot diep in de nacht genieten van de tapas en […]

19jun 2015
Winkelen in Madrid

Tijdens je stedentrip naar de Spaanse hoofdstad is het natuurlijk ook leuk om te winkelen in Madrid. Wellicht wil je wat anders kopen dan wat je ook in Nederland zou kunnen kopen. Tijdens het winkelen in Madrid kom je echt allerlei soorten winkels en kleine winkeltjes tegen. Er zijn honderden winkels in Madrid, tientallen markten […]

23jun 2015
Vliegveld Madrid - vervoer naar het centrum

Wanneer je op het vliegveld Madrid aangekomen bent, wil je natuurlijk zo snel mogelijk richting de stad. Madrid heeft als één van de weinige Europese steden, een vliegveld vlakbij het centrum. Je hoeft dus niet lang te reizen om op de plek van bestemming te komen. In Madrid zijn er meerdere mogelijkheden om snel in […]

07jul 2015
Musea in madrid

Kunst en cultuur snuiven in Madrid, dat doe je het beste door musea van de schitterende Spaanse stad te bezoeken! Op willekeurige volgorde vind je onze 4 musea Madrid-tips, waarbij je een indruk krijgt van wat je hier te wachten staat: Reina Sofia Museum Thyssen-Bornemisza Museum Prado Museum National Archeological Museum Musea Madrid: tip 1. […]

30jul 2015

Er zijn duizenden hotels, hostels, bed and breakfast en appartementen in Madrid waar je kunt logeren tijdens je stedentrip naar Madrid. De prijzen van overnachten in Madrid kan variëren van €15 per nacht (in een hostel), circa €50 voor een middenklassehotel, tot duizenden euro´s per nacht bij een van de 5 sterren hotels die de stad rijk […]