Praktische info

Praktische info Madrid

Praktische info Madrid

Tijdens je stedentrip kan er altijd wat gebeuren. Dit is natuurlijk niet te hopen, maar het is dan wel handig de praktische info bij de hand te hebben, zodat je niet onbeslagen ten ijs komt. Wij hebben een overzicht gemaakt met praktische info, die van pas kan komen als je in Madrid bent.

Alarmnummer

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Spanje geldt het alarmnummer 112.

Praktische info qua eten

Mediterrane tijden van de maaltijden Ontbijten, lunchen en vooral dineren gebeurt in Spanje later dan in de rest van Europa. De eerste maaltijd, ‘esmorzar’, wordt gegeten tussen 09:00 – 11:00. Tussen 14:00 en 15:00 wordt er geluncht en pas vanaf een uur of 9 openen de restaurants hun deuren voor de avondmaaltijd.

Klimaat in Madrid

Spanje is één van de zonnigste landen van Europa. De gehele oostkust heeft een Middellandse Zee klimaat met hete en zeer zonnige zomers en erg milde winters. De temperatuur kan variëren van 0 graden in de winter tot soms wel boven de 40 graden in de zomer. Madrid is eigenlijk het hele jaar door ideaal om te bezoeken, al zijn de beste periodes toch het voor- en najaar. Dan kent Madrid de aangename temperatuur van 20 à 25 graden. Voor wie van het zonnetje houdt, zijn de zomermaanden natuurlijk ook een optie. Kijk hier voor het weer in Madrid.

Openingstijden

De reguliere openingstijden zijn tussen 09:30 en 20:00, met vaak van 2 tot 5 de bekende siësta, waarop de winkels dus gesloten zijn. In het hoogseizoen (rond de zomermaanden) blijven veel winkels wat langer open. Op zaterdag zijn de winkels vaak alleen ‘s ochtends geopend en zondag is normaliter een rustdag. Uiteraard vormen de grotere internationale ketens en warenhuizen hier een uitzondering op. Deze zijn ook geopend tijdens de siësta. Let op: tijdens de feestdagen zijn er andere openingstijden voor de winkels in Madrid. Lees hier meer over de feestdagen in Madrid.

Valuta / Pinnen in Madrid

In Spanje wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige kleine verschil is dat in Spanje nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen worden via een geldautomaat.